Участвалият в разговора с клиента (К) инженер(И) е бил уволнен от работа.
Той е смятал, че уволнението му е незаконно и е водил дълги съдебни дела (които дори е спечелил), но така и не е бил възстановен на работа.
Диалогът е бил следния:
И: Добър ден, вие се свързахте със службата за техническа поддръжка. С какво мога да ви помогна ?
К: Имам проблем с Word Perfect...
И: Какъв е проблема ?
К: Аз набирах текст, когато неочаквано всичко, което бях набрал изчезна някъде от екрана.
И: Някъде изчезна ?
К: Просто изчезна.
И: Хм... А какво има сега на екрана ви ?
К: Нищо.
И: Съвсем нищо ?
К: Той е празен. Не реагира, когато нещо пиша на клавиатурата.
И: Вие все още ли сте в Word Perfect или сте излезли от него ?
К: Откъде да знам ?
И: Виждате ли приветствието на ДОС на екрана?
К: Какво приветствие ?
И: Нищо, нищо ... Кажете, можете ли да премествате курсора ?
К: Няма никакъв курсор ... Нали вече ви казах - нищо не става, когато натискам клавиши...
И: На монитора ви свети ли лампичката на захранването ?
К: На монитора ? Какво е това ?
И: ???!!! Това едно такова нещо на бюрото ви, с екран, подобно на телевизор. На него има малка лампичка, която показва дали той е включен. Тя свети ли ?
К: Аз не знам ...
И: Бъдете така добър, погледнете зад монитора и намерете мястото, където се включва кабела на захранването. Виждате ли го ?
К: Мисля, че да ...
И: Отлично. Проследете кабела до контакта и ми кажете, включен ли е щепсела в мрежата ?
К: Да, включен е.
И: Когато погледнахте зад монитора, забелязахте ли, че от него излизат два кабела, а не един ?
К: Не.
И: Трябва да са два. Моля, погледнете отново монитора и намерете втория кабел.
К: Да, намерих го.
И: Проследете и този кабел - той трябва да е включен към компютъра.
К: Не мога да го стигна, компютъра стои на пода.
И: О, господи... Но вие все пак може да погледнете, дали този кабел е включен към компютъра ?
К: Не.
И: Даже ако трябва да седнете на пода и да погледнете зад компютъра ?
К: Не е проблема, че не мога да седна на пода. Просто тук е много тъмно !
И: Тъмно ?!!
К: Да, светлината от прозореца е недостатъчна.
И: А не може ли да включите осветлението ?
К: Не мога.
И: Не можете ? Защо ?
К: Днес при нас имаше авария с електричеството и няма осветление в цялата сграда.
И: В цялата сграда ?! Ммм... Добре, мисля, че знам какво да направите... Пазите ли кутията и ръководствата за вашия компютър ?
К: Да, всичко е прибрано в шкафа.
И: Много добре ! Вземете кутията, изключете компютъра, опаковайте всичко както е било и го отнесете в магазина, откъдето сте го купили.
К: Сериозно ? Наистина ли нещата са толкова зле ?
И: Боя се, че да.
К: Добре, така и ще направя. А какво да им кажа в магазина ?
И: (вече не издържайки) КАЖЕТЕ ИМ, ЧЕ ТАКЪВ ИДИОТ КАТО ВАС НЕ ТРЯБВА ДА ИМА КОМПЮТЪР !!!